Profielen

Vmbo-scholen werken in de bovenbouw met beroepsgerichte profielen. Eind leerjaar 2 kiest een basis- of kader-leerling één van zes profielen die het Fioretti College aanbiedt. Tijdens de oriëntatielessen in de onderbouw onderzoekt de leerling welk profiel het beste bij hem/haar past. Hieronder staat een korte beschrijving van de zes profielen. Uitgebreide informatie is o.a. te vinden op de website van Qompas. Leerlingen kunnen op deze website inloggen via Magister. Ook is er meer informatie te vinden op www.mrzfio.wixsite.com/lobfio.

Economie & ondernemen (E&O)

Het profiel E&O bereidt leerlingen voor op een commercieel beroep waarbij ze leren wat er in bedrijven gebeurt. E&O past bij leerlingen die creatief en ondernemend zijn, graag contact met mensen (klanten) maken of het leuk vinden om met cijfers en geld te werken. Voorbeelden van deze beroepen zijn verkoper, magazijnmedewerker, modespecialist, etaleur of marketing- en communicatiemedewerker.

Horeca, bakkerij en recreatie (HBR)

Het beroepsgericht profiel HBR is, zoals de naam al zegt, gericht op de gastvrijheidsindustrie. In het profiel maken leerlingen kennis met alle facetten van deze industrie. Ze leren onder meer koken voor gasten, maaltijden serveren en mensen onderhouden. Na dit profiel kunnen leerlingen zich in een van de richtingen specialiseren of een brede opleiding blijven volgen richting het mbo.

Zorg en Welzijn (Z&W)

Het profiel Z&W is voor leerlingen die graag met mensen om willen gaan. Met een diploma Z&W kunnen ze een opleiding gaan volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca en facilitaire dienstverlening, het toerisme, de sport of de laboratoriumtechniek.

Bouwen, wonen en interieur (BWI)

In het technische profiel BWI maken leerlingen kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product. Ze leren basisvaardigheden aan en doen basiskennis op. Ze worden nog geen volleerd metselaar of timmerman: hiervoor moeten ze verder leren op het mbo.

Produceren, installeren en energie (PIE)

In het profiel PIE komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leren de scholieren hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moeten ze ook zelf maken. Beroepen die passen bij dit profiel zijn: werken in de metaalindustrie, loodgieter, elektriciën, installateur.

Mobiliteit en transport (M&T)

Alles wat met vervoer te maken komt terug in het profiel M&T: van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen en van een motor repareren tot lampen afstellen.